10 de febrer 2008

Falange Espanyola desapareixerà del llistat de carrers de La Pobla

Després de trenta dos anys de Democràcia el llistat de carrers de La Pobla de Vallbona deixarà de tindre entre els noms de les seues vies el de Falange Espanyola. Però esta iniciativa que es promourà de manera imminent no ha sigut del nou equip de govern sinó que és fruit de l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica aprovada fa uns mesos a les Corts Generals. El nou nom de la via serà Antic Regne de València, proposta del PP que no ha s’ha portat al ple.

Els veïns del citat carrer han demanat al consistori que córrega amb totes les despeses que els ocasione el canvi de nom: modificació del rebuts, DNI, passaport...Com no no podia ser d'una altra manera el consistori accedirà a esta petició encara que cap la possibilitat de que se li exigisca este pagament al Govern central que és qui ha promogut esta llei, seguint la línia marcada desde el carrer Quart.

El que encara mantindrà el seu nom però valencianitzat serà el conegut com carrer Josep Antoni, que dona nom a la antigament coneguda "calle de José Antonio Primo de Rivera". Desde el consistori han optat per esta opció que no durà tants maldecaps, ja que d’un altra manera haurien d’inventar-se un nom nou. D’esta manera els poblans sempre podran explicar als seus fills quí era eixe personatge tan important al que li van dedicar un carrer i que li deien Josep Antoni.

Per una altra banda, i en aplicació de la Llei de Memòria històrica, la falla que porta el nom del carrer Josep Antoni deuria plantejar-se el canvi. No estaria mal que s'anomenara com és coneguda al poble, falla del Xiquets.

El carrer que encara mantindrà el nom d'un militar franquista de la localitat és el del Coronel Jesús Pitarch, que pareix ser no entra en l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica. Crida l’atenció que La Pobla no dispose de carrers d’insignes valencians com Manuel Sanchis Guarner, Josep Renal, Eugeni d’Ors, Jaume I i sí que estiga per exemple “calle del ejército español”.