Iniciativa per La Pobla – Esquerra Unida. 12 propostes per a que parle el poble.
La participació ciutadana en la Política del Poble, unida a un procés educatiu basat en la consolidació dels drets ciutadans, es l'eix de les nostres propostes. Però, que entenem nosaltres per participació?
Es aquella activitat que ens involucra a tots en les decisions polítiques que afecten a la comunitat, a traves d'espais i processos públics de decisió.
Creguem en un model fort de participació:
Participació en tot el cicle de l’acció política: diagnòstic de necessitats i millores, propostes d’acció, estudi d'alternatives, debats informatius, presa de decisions i seguiment dels acords.
Es un procés polític obert, tant a ciutadans organitzats com no organitzats, en creixement continu, que reconstrueix la democràcia des de la base i que naix des del territori i per damunt de tot les persones.
Es un procés educatiu, una escola de democràcia, basat en els valors de cooperació, ciutadania, solidaritat i justícia social. Educació en els drets ciutadans.
Es un procés que ha d'estendre la cultura de la participació en tots els àmbits:
- En els centres educatius i de salut.
- En els centres de treball.
- En l’administració publica.
- En els mitjans de comunicació.
- En les institucions culturals i socials.
- Generalitzant l’ús de mecanismes participatius.
Es un procés extensiu, que requereix la possibilitat de participació de tots els ciutadans que conviuen en el municipi, independentment del seu estatuts legal o econòmic.
Es un procés intensiu que requereix que tots els participants tinguen prou temps i recursos per a participar en igualtat de condicions.
Es un procés passional que necessita dotar-se de formes innovadores d'activisme artístic, cultural i festiu per a estimular la participació.
Es un procés local que ha de ser el menys limitat possible per lleis supramunicipals ni per poders econòmics globals o locals.
Propostes concretes:
1. Nova organització municipal:
- Descentralització administrativa cap als barris i urbanitzacions.
- Creació de fòrums ciutadans a nivell de barri i urbanitzacions, amb poder decisori sobre el territori.
- Creació de l'Observatori de Participació ciutadana i de l'Observatori de Drets humans en el poble.
- Transformació de l’organització actual en una nova organització participativa per mitja d'un procés per fases construït pels propis ciutadans i assessorats per experts.
- Fomentar i assegurar la independència i autonomia dels mitjans de comunicació públics, mitjançant la participació ciutadana, la transparència i l’elecció plural de càrrecs.
- Suport logístic i financer per a la creació de projectes locals de radio, premsa, TV i agencies de noticies, per part de moviments socials sense ànim de lucre i oberts a la societat. Suport als actuals mitjans i publicacions alternatives.
- Creació d'una xarxa ciutadana virtual d’accés gratuït, amb tecnologies de programari lliure
- Transformació de la web municipal en un àgora virtual, per a desenvolupar la democràcia electrònica com a complement de la participació presencial
- Participació ciutadana extensiva en la gestió de centres públics - cívics, culturals, educatius, sanitaris i socials.
- Ocupació social i cultural d'edificis i solars en desús per a fins comuns d’inserció.
- Creació d'un procés participatiu per l’elaboració dels pressupostos municipals
- Flexibilitzacio de les iniciatives ciutadanes i generalització de referèndum vinculant per mitja de processos deliberatius de qualitat
- Potenciar els jurats ciutadans, enquestes, pannells i l’agenda 21 local
- Suport a projectes innovadors de participació que es recolzen en l'activisme artístic, econòmic, cultural i festiu
- Participació ciutadana en la justícia local
- Facilitar la seguretat econòmica i social de tots els ciutadans i ciutadanes: renda bàsica, vivenda digna, sanitat i educació de qualitat
- Mesures de prevenció contra l’especulació, els monopolis i l’explotació laboral
- Guardia Urbana com un servici al ciutada que privilegie els drets ciutadans mes bàsics
- Creació d'oficines de defensa del cuitada, dependents de cada fòrum, enfront d'abusos de poder o d'autoritat.
- Educació humanística i professional eficient per a tots
- Assegurar una vivenda digna a preus assequibles per a tota la població. Realitzar una política urbanística que oferisca vivendes socials en tots els nuclis urbans.
- Formar als professionals per a millorar la comunicació amb persones d'altres llengües i cultures.
- Fomentar un tractament adequat de la immigració en els mitjans de comunicació, desvinculant-la d'altres problemes com son les desigualtats econòmiques i socials, la desocupació, la insuficiència dels serveis públics, l'urbanisme especulatiu i els abusos de poder.
- Control ciutadà dels comptes públics: reflectir en la Web municipal tots els comptes públics, convenientment desglossades, amb justificació de totes les despeses.
- Publicació de totes les reunions i visites rebudes per qualsevol responsable municipal en l'exercici de la seva funció, incloses els sopars i berenars, amb registre públic d'entrades i eixides, i resum dels assumptes tractats.
- Publicació del patrimoni i activitats econòmiques de qualsevol persona que tinga facultats de decisió delegades pel fòrum així com dels responsables polítics, abans i desprès de deixar la seva responsabilitat.
- Convocatòria publica de càrrecs de l’administració, amb criteris objectius de selecció i resolucions raonades
- Publicació de tots els recursos públics que existeixen en el poble, com solars, edificis, instal•lacions, junt amb el seu us actual o els projectes aprovats per al seu us futur
- Publicació electrònica del registre de la propietat municipal, ordenat per adreça i propietaris
- Educació formal: participació dels alumnes, al costat de pares i professors, en la gestió dels centres educatius. Que cada escola siga una escola de democràcia on es fomenten, per mitja de l’experiència, els valors ciutadans de solidaritat, cooperació i sostenibilitat. Ancorar a pensar mes, d'una forma creativa i divertida
- Foment de l’educació publica i gratuïta.
- Educació no formal: Tallers i seminaris de valors ètics, de la cultura de la participació, de la pau, de la solidaritat, de l’atenció del medi ambient i de la justícia social i de gènere. Oferits a tots els ciutadans. Gratuïts i durant tota la vida. Assistència de la Guardia Urbana als tallers i seminaris anteriors.
- Educació informal: participació en el fòrum, en mitjans de comunicació independents, en el centre cívic, en el centre de treball i en el mon associatiu.
- Fomentar formes de participació artístiques, culturals i festives que complementen les discussions mes racionals
- Incloure a La Pobla de Vallbona en el programa de "Ciutats de Drets Humans", del People's Movement for Human Rights Education (www.PDHRE.org ). Una ciutat dels drets humans es aquella en que tots els seus membres s’adhereixen a les obligacions dels drets humans i deprenen sobre ells.
- Confeccionar una carta de drets ciutadans a traves d'un procés participatiu que acabe en un referèndum d’aprovació
- Crear l'Observatori de Drets Ciutadans, d’àmplia base comunitària, que assegure l’aplicació dels drets humans del poble en totes les decisions, polítiques, gestió de recursos i relacions ciutadanes.
- Renda bàsica de ciutadania: un requisit per a la participació autònoma
- Auditories ètiques d'empreses: que mesuren la qualitat laboral i mediambiental, la democràcia interna, la transparència i la responsabilitat social de les entitats privades que tinguen tracte a l’Ajuntament. I aquelles que participen de les polítiques publiques (subvencions, exempcions fiscals, etc.) es el mínim que se'ls pot exigir.
- Afegir criteris ètics i participatius a les relacions contractuals de l'Ajuntament amb les corporacions privades i a les subvencions i ajudes.
- Incentivar la creació de societats cooperatives sense ànim de lucre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada